Kerstconcert St. Victorkerk Obdam 22 december 2018

Koffie en Glühwein bij een gezellige kerstdienst

Langedijkerkoor zingend op weg naar Kerstmis

Zit m’n strikje goed, zit m’n sjaaltje goed, het langedijker koor gaat op stap. Roy legt nog even de laatste hand aan het vervelende strikje van zijn buurman.

22 December 2018. Richting Obdam, de geboorteplaats van Jolanda Stroet en Peter Blankendaal. Ons optreden in de St. Victorkerk is net als vorig jaar een succes. Om half zeven druppelt de kerk al aardig vol. Een acoliet van pastor Bert Glorie, die de dienst leidt,  kijkt vanuit de spelonken van de aanpalende pastorie naar het groeiend aantal gelovigen. De pastor is blind en leest zijn teksten via braille op en wordt op kundige wijze bijgestaan door zijn acolieten. Een lach op zijn gezicht, hij voelt het aan, de dienst wordt een succes. Dat kunnen vele kerken niet zeggen omdat de terugloop geen nieuws is. Het Langedijker koor zet fors in op “I have a dream”. Dat past zeker in deze tijd. Giancarlo is weer in vorm en dirigeert ons feilloos naar het einde.

Allereerst wordt nog koffie geschonken om de kelen te smeren en daarna kunnen we plaats nemen achter het altaar. Tijdens de lezing van apostel Lucas wordt een duidelijke schifting gemaakt van wie wel of niet in het “woord” gelooft. (Misschien een aandachtspuntje? Staat een beetje raar, toch?)

Maar verder enkel positieve geluiden meldt ook pastor Glorie. Hij vindt het zo mooi klinken, zijn kerk is vol, dat hij hoopt dat het koor ook een volgend jaar beschikbaar is voor de kerstdienst.

“Jingle bells” wordt door de gelovigen spontaan mee gezongen. Na “Geef de kinderen een wereld”  en het altijd mooi klinkende “Stille nacht” is de dienst bijna afgelopen. “Een heel gelukkig kerstfeest” wordt ingeleid. Terwijl Piet Zut zijn kerstmuts opzet zingen en zwaaien we naar de meezingers in de verwarmde kerk. Daarna is de dienst afgelopen en ieder gaat naar huis of trakteert zichzelf op een glühwein, aangeboden door de kerk.

Een sfeervolle kerstdienst is opgeluisterd door een schitterend Langedijker koor. (In een kerk, dat gebouwd is in 1892 met als architect A.C. Bleys. Maar dit terzijde).

Herman Wijte

Ik geef de pen door aan Jolanda Stroet.

Klik hier om naar het foto-album te gaan.