Cantando in Coro 14042019

VERSLAG OPTREDEN IN SCHOORL MET 3 KOREN WAARVAN GIANCARLO DIRIGENT IS

OP ZONDAG 14 APRIL IN DE BLINKERD TE SCHOORL.

Als ik aan Schoorl denk, tegenwoordig een prachtige toeristenplaats gaan mijn gedachten terug aan mijn eerste herinneringen aan deze plaats.

Ik was nog heel jong, vlak na de oorlog,  dat wij met de metor (schuit met motor) van mijn oom uit Zuid-Scharwoude  met de hele familie op een mooie zondag naar Schoorldam voeren, daar aanleggen en dan lopend naar het klimduin.  Onderweg broodjes en limonade mee, je was een hele dag onderweg, en zingen in de schuit van allerlei liederen: van” daar was laatst een meisje loos tot het potje met vet. “.

Het klimduin diverse keren op en neer klimmen ,  doodmoe weer beneden en een ijsje toe.

Weer teruglopen en varen naar de prinsengracht in zs, nog even bij opoe langs en dan nog naar  huis fietsen in hhwaard. We gingen moe, voldaan en rozig naar bed: maar  wat hadden we een fantastische dag gehad .

De verkaveling in de jaren zestig heeft zeer veel voordelen opgeleverd, maar ook wel nadelen. Momenteel weer de discussie over het herstel van een vaarverbinding achter de rk kerk. Veel nostalgie is verloren gegaan door dempen van de sloten en afbraak van de historische bruggen. Het waren toen echter heel andere tijden.

De beruchte klimduin, waar als sinds tijden de jaarlijkse meidenmarkt wordt gehouden met Pinksteren. Vroeger de pleisterplaats om een meisje te ontmoeten, waar je wel mee verder wilde. De weg naar Schoorl aan zee langs de “Berenkuil” wie kent dat niet en wie heeft er nog nooit koffie gedronken. Zeker eens doen de moeite waard.

En dan de Blinkerd: in mijn werkende periode hadden wij daar met collega-directeuren  een jaarlijks tennistoernooi. Heel fanatiek en daarna gezellig nazitten en napraten.

Een van mijn collega’s, ik zal geen naam noemen, was wel heel erg fanatiek of had hele slechte ogen.  Hij callde de bal regelmatig uit, terwijl de bal zeker minimaal 15 cm in was. Wat steeds weer veel discussie opleverde.

We kwamen hem later ook nog eens tegen met ons tennisteam van tc Langedijk, maar hij had nog dezelfde streken. Voor de rest best een aardige kerel, maar kon slecht tegen zijn verlies.

Nu over het concert .

Afgelopen zondag 14 april was er een uniek concert in de Blinkerd in Schoorl. Onder de titel:  “Cantando in Coro” brachten drie koren uit onze regio :  Het Langedijkerkoor, Adem-Noot uit oudorp en het Schoorls gemengd Mannenkoor allen onder leiding van dirigent Giancarlo Romita een fantastische concert naar voren voor een praktisch  uitverkocht de  Blinkerd.

Giancarlo begeleidt deze 3 koren uit onze regio  wekelijks al jarenlang om hun hobby ”zingen met elkaar” te kunnen oefenen en waar nodig te presenteren, zoals nu vandaag in Schoorl. De klasse van de dirigent straalt uit in de zang en liederen die worden gebracht.

Om goed op elkaar ingespeeld te zijn was er onder leiding van Giancarlo de laatste weken flink geoefend. Met de voltallige koren werd daags voor het concert een generale repetitie gehouden in de Blinkerd, zodat we prima voorbereid waren op het concert.

Rond 200 koorleden zongen samen de mooiste liedjes uit hun repertoire: ruim 20 prachtige liederen zoals: “Zomaar een dag in Amsterdam” – “Somewhere between” – Het altijd mooie “Rood zijn de rozen” en een impressie uit Anatevka “Dagen , Nachten’, en nog vele andere prachtige liederen.

De koorzang werd onderbroken door het optreden van enkele solisten’:  Leo Koorstra zong het heel oude Amsterdamse  lied “De dievenwagen”, onze dirigent Giancarlo : het mooie  Italiaanse lied ( wie kan dat beter dan hij): Amore, Amore, Anja Leek zong ingetogen het mooie zeer gevoelige lied: “Amsterdam huilt” en nogmaals Giancarlo in een samenzang met Henk van de Park : het italiaanse lied : “Perdere l’amore” aangevuld door Henk met  de vertaling” Als je alles weet” .

Wat een fantastische solisten zijn er in onze koren te vinden.

Het licht en het geluid werden op uitstekende wijze verzorgd door de heren Henk de Haan en Theo de Jong.

Je zag aan de uitstraling van de  dirigent en de koorleden, dat ze  zin hadden in dit unieke concert. Het werd dan ook zeer intens en waar nodig uit volle borst gezongen.

Wat hebben de toeschouwers en de koorleden een unieke en prachtige middag beleefd in de Blinkerd. De zaal leende zich er uitstekend voor.

Het zal niet elk jaar gebeuren, maar om de paar jaar zeker voor herhaling vatbaar. Na afloop werd er nog lang en heel gezellig nagepraat over dit unieke samenzang van de 3 koren.

De samenwerking om dit unieke concert tot stand te brengen was optimaal met de 3 commissies van de koren.

Piet Zut en die geeft de pen door aan Gerta Henselmans.

Klik hier om naar het foto-album te gaan